تاریخ انتشار:چهار شنبه 29 آذر 1396

فراخوان جشنواره سیما

گزارشی از اختتامیه
سومین جشنواره سیما
آبان 1380غروب روز پنج شنبه، دهم آبان ماه سال 1380 که مصادف با نیمة شعبان – میلاد مبارک امام زمان (عج) – بود، پس از مدت ها فعالیت کارکنان دبیرخانه و دریافت و ثبت بیش از 700 اثر در قالب های متعدد برنامه سازی تلویزیونی، سرانجام ارزیابی دقیق آنها در مراحل کارشناسی به وسیله هیأت های انتخاب و سپس بررسی آثار راه یافته به جشنواره توسط هیأت های تخصصی داوری، پایان یافت و مراسم اختتامیة سومین جشنوارة سیما در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران برگزار شد.
  این مراسم که از ماه ها پیش به عنوان تنها بخش جمعی و عمومی جشنوارة سیما طراحی شده بود، با حضور جمع انبوهی از هنرمندان، کارشناسان، برنامه سازان، متخصصان فنی منتقدان، دست اندرکاران و مدیران تلویزیون و همچنین شماری از فعالان سایر عرصه ها و هنرهای تصویری، نمایشی و صوتی همچون سینما، تئاتر و رادیو همراه بود. اما علاوه بر این حضار، جمع انبوهی نیز در سراسر کشور بینندة این مراسم بودند: مردم که پخش تلویزیونی زندة مراسم را از شبکه دوم سیما و در ادامه (به دلیل همزمانی با پخش اخبار شبانة این شبکه) از شبکه اول، مشاهده و جریان برگزاری مراسم را به طور همزمان، پیگیری می کردند.
  علاوه بر آن که این برنامه، نخستین پخش زندة مراسم اختتامیة یک جشنوارة هنری در سال های اخیر محسوب می شد، به این معنا که سایر بخش های جشنواره، عملاً به صورت داخلی و درون سازمانی بر پا شد، بخش های مختلف دریافت و تکثیر آثار، ارزیابی در مرحلة انتخاب، راهیابی به بخش مسابقه، بازبینی و بررسی توسط گروه های داوری کلی و تخصصی، دریافت و شمارش آراء مسابقة مردمی و... همه و همه در دبیرخانة جشنواره و سالن های داخلی سازمان به طور تخصصی برگزار شد و مراسم اختتامیه که می توان عنوان اختصاری «سومین جشن سیما» را بر آن نهاد، تنها بخش رسمی و همراه با بازتاب بیرونی بود.
  جشن اختتامیه با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز و پس از تلاوت آیاتی از قرآن مجید، به طور رسمی وارد مراحل اصلی شد. نماآهنگی که دوره های مختلف تاریخ اسلام از زمان امام علی (ع) تا دورة امامت حضرت ولی عصر (عج) در زمان حاضر را نشان می داد، پخش شد و بعد از پخش «وله» ویژة جشنواره «سیامک علیقلی» مجری مراسم به روی صحنه رفت و ضمن خوشامدگویی به حضار و تبریک میلاد امام زمان (عج) به بینندگان تلویزیون از «محمد رضایی یزدی» دبیر جشنواره دعوت کرد تا روی صحنه برود و گزارشی کلی و موجز از مراحل مختلف طراحی، برنامه ریزی، تدارکات، داوری و برگزاری جشنوارة سوم سیما را ارائه دهد.
  پس از حضور رضایی بر روی صحنه و قرائت گزارش جشنواره توسط او، اجرای موسیقی و ترانه ای که توسط «محمد اصفهانی» خوانده و به طور اختصاصی برای این مراسم اجرا و ضبط شده بود، پخش شد. این آهنگ که یکی از ترانه های موسیقی متن سریال تلویزیونی «ولایت عشق» بود، با اشاره به زندگانی و شهادت امام رضا (ع)، تأثیر و فضای معنوی خاصی را در مراسم پدید آورد.
  در این زمان، مجری مراسم از فرا رسیدن زمان اعلام اولین بخش اهداء جوایز خبر داد و پس از فراخواندن افرادی که هر یک در رشتة تخصصی خود، پیش کسوت و صاحبنظر محسوب می شدند، جایزه ها از طریق آنان به برگزیدگان رشته هایی که در این مقطع اعلام گردید، اعطاء شد.
  بعد از اجرای نمایشی بدون کلام توسط گروهی از دانشجویان رشته تئاتر که به سیر تاریخی ظهور پیامبران و پیشوایان دینی می پرداخت، بخش دوم اهداء جوایز نیز برگزار شد.
  دکور مراسم اختتامیه، به گونه ای طراحی شده بود که علاوه بر جاذبة بصری و زیبایی ظاهری که ممکن است در هر جشنواره و یا مراسم مشابهی به آن توجه شود، نوعی کیفیت و خاصیت «تلویزیونی» نیز داشت. به این معنا که چندین صفحة تلویزیون در لابه لای کادرهای متعدد زمینة این دکور تعبیه شده بود و درواقع، تصویری مشابه «اتاق فرمان» استودیوهای تلویزیونی را ساخته و یادآور «سوییچ» در تولید برنامه های تلویزیونی بود.
  در نظر گرفتن این ویژگی ها به اضافة رنگ های متنوعی که در دکور به کار رفته بود و هماهنگی و مناسبت شادمانه ای با روز برگزاری مراسم (نیمة شعبان) داشت، موجب شد که در این بخش از مراسم، اجرای نخستین قسمت از «بیم شو» (Beam Show – بازی نورها و فلاش های رنگی متعدد که از جهات مختلف با شکل های هندسی تابانده می شوند)، زیبایی تصویری خاصی به دکور و صحنة اجرای مراسم ببخشد.
  سپس، متنی که با مردم مظلوم افغانستان که در آن زمان تحت هجوم ارتش های بیگانه بودند، ابراز همدردی می کرد، توسط مجری قرائت شد و پس از اجرای موسیقی قوالی که از قالب های اصلی موسیقی سنتی افغان است، بخش سوم اهداء جوایز به برگزیدگان جشنواره نیز بر پاگردید.
پخش ترانه ای از «علیرضا عصار» که آن هم به طور اختصاصی برای بازتاب صوتی و تصویری در این مراسم اجرا و ضبط شده بود، پخش نماآهنگی تحت عنوان «یاد یاران» که حاوی تصاویری از هنرمندان فقید تلویزیون در طول چهار سال فاصلة بین دورة قبلی و این دورة جشنواره سیما بود و بالاخره اجرای موسیقی سنتی و آواز توسط گروهی جوان به سرپرستی «اخشابی» بخش های بعدی مراسم را تشکیل می داد.
  همانطور که از مدت ها پیش اعلام شده بود، تجلیل از پیش کسوتان برجستة عرصة فعالیت های هنری و تلویزیونی کشور، بخش تازه و مهمی از جشنواره سیما در این دوره بود که این قسمت از مراسم پایانی، با پخش نماآهنگی که توسط «رامین حیدری فاروقی» ساخته شده بود، آغاز گشت. وقتی در ابتدای این نماآهنگ، تصاویری از چهره و قامت بازیگر با سابقة سینما، تئاتر و تلویزیون ایران «جمشید مشایخی»  که او را در حال ایفای نقش اصلی سریال عظیم «هزاردستان» ساختة مرحوم «علی حاتمی» نشان می داد، بر روی «مانیتور»های بزرگ مستقر بر روی صحنه و همچنین صفحات تلویزیون بینندگان سراسر کشور که ناظر پخش زندة مراسم بودند، نقش بست، همه دریافتند که نخستین پیش کسوت مورد تقدیر در این بزرگداشت، کسی جز مشایخی نیست.
  در این بخش دکتر «علی لاریجانی» رییس سازمان صدا و سیما و «محسن مهاجرانی» معاونت سیما برای اهداء جوایز روی صحنه حاضر شدند.
  بعد از تقدیر از جمشید مشایخی، نماآهنگ مربوط به پیش کسوت دیگری که مورد تجلیل قرار گرفت، پخش شد. نماآهنگی که تصاویر مختلفی از نقش آفرینی «عزت الله انتظامی» را در حالت های مشابه نشان می داد: خنده ها، گریستن ها، لحظه های پرخاش و لحظه های عاطفی. سپس انتظامی نیز برای دریافت جایزه روی صحنه رفت و وقتی بنا شد چند جمله ای با تماشاگران حاضر در تالار و بینندگان «پخش همزمان تلویزیونی» صحبت کند، با یادآوری مصائبی که بر مردم و بچه های افغانستان رفته است و می رود، پیشنهاد کرد که روزی برای جمع آوری کمک های مردمی به ستمدیدگان همجوار کشورمان تعیین شود و هنرمندان تلویزیون نیز برای جلب مساعدت مردم، با این حرکت خیرخواهانه همراهی کنند.
  در همین بخش از اعلام برگزیدگان، شبکة یک سیما به عنوان شبکة برتر معرفی و از «جعفری جلوه» مدیر این شبکه دعوت شد تا جایزة خود را از دست مدیران سازمان دریافت کند.
  در ادامة مراسم، دومین بخش بازی نورهای رنگی متنوع به اجرا درآمد و سپس در بخشی که عملاً پایان دهندة برنامه بود، مجری مراسم با توضیح و تشریح مراحل مختلف مسابقة مردمی، نام سه برندة جوایز بزرگ این مسابقه را از ظرف حاوی اسامی ارسال کننندگان پاسخ های درست و نزدیک به نتایج نهایی جشنواره، خارج کرد: «محمد رنجبر تهرانی» از شهریار، «علی اصغر ملامحرر» از مشهد و «فرشته عبدی» از کرمانشاه.
  در پایان مراسم، مجری از همة حضار، شرکت کنندگان، اهداکنندگان جوایز و دست اندرکاران جشنواره و مراسم پایانی تشکر کرد و با خداحافظی از بینندگان، مراسم را خاتمه داد.
 

انتهای پیام/ن

آیا مایل به نظردهی می باشید؟

مانده : (1000) حرف
ادوار جشنواره های سیما
برگزیده های چند رسانه ای