تاریخ انتشار:چهار شنبه 16 اسفند 1396
ایرج عرب‌زاده یکتا:

تمام سعی‌ام در مستندسازی پایبندی به واقعیت است

عرب‌زاده یکتا کارگردان و مستندساز، این روزها با مستند خود (کوی دانشگاه) در جشنواره جام جم حضور دارد و به دیده شدن اثر خود در این جشنواره امیدوار است.


ایرج عرب‌زاده یکتا که سال‌هاست به مستندسازی مشغول است در گفت‌وگو با ستاد خبری چهارمین جشنواره تلویزیونی جام‌جم از روند ساخت مستند خود و پروسه به نتیجه رساندن آن گفت: این اثر یک مجموعه مستند ده‌قسمتی است که ساخت آن حدوداً دو سال و نیم پیش تحت عنوان (مجموعه مستند دانشگاه تهران) با مشارکت دانشگاه تهران و شبکه چهار سیما کلید خورد. این مجموعه با مشارکت مالی و پژوهشی دانشگاه تهران شروع شد و از آن جایی که این مجموعه، پروژه‌ای مشارکتی به‌حساب می‌آمد از همان ابتدای کار در مورد این که موضوع هر قسمت از این مستند درباره چه چیزی باشد و با چه اشخاصی مصاحبه شود، گفت‌وگوهایی انجام شد و خط سیر اصلی کار مشخص شد.
وی افزود: من در این پروژه در مثلثی قرار گرفتم که یک ضلع آن انتظارات دانشگاه تهران بود و ضلع دوم توقعات شبکه چهار تلویزیون بود و من هم در مقام مستندساز ضلع سوم این مثلث بودم که باید این دو وجه را در کنار انتظارات خودم قرار می‌دادم و تعادلی میان آن‌ها ایجاد می‌کردم؛ به‌نحوی‌که هر سه طرف به خواسته‌هایشان دست پیدا کنند که فکر می‌کنم تا حد زیادی توانستم به این هدف دست پیدا کنم.
عرب زاده یکتا درباره چالش‌های پیش رویش در ساخت این مستند گفت و اضافه کرد: این مستند دوره پژوهشی نسبتاً طولانی و سختی را پشت سر گذاشت و در طول فیلم‌برداری نیز همواره با مشکلاتی مواجه بودیم. موضوع این مستند به لحاظ سیاسی و اجتماعی حائز حساسیت‌های خاصی بود که باید با ظرافت خاصی به آن‌ها نزدیک می‌شدیم. یعنی در واقع هم حرفمان را می‌زدیم و هم نکات مربوط به پخش آن را در تلویزیون مدنظر قرار می‌دادیم.
وی ادامه داد: به هر حال هم من و هم تمام مستندسازان علاقه داریم واقعیت در آثارمان خدشه‌دار نشود و بتوانیم در فضایی راحت و بی‌دغدغه با نگاهی منصفانه به ساخت مستندهایمان بپردازیم. در این مستند تمام سعی‌ام بر این بوده که به واقعیات تاریخی پایبند باشم و به شکلی این مستند را بسازم که برای بیننده و مخاطب عام به‌عنوان یک تاریخچه تصویری-گفتاری باکیفیت قابل ارجاع و اعتنا باشد.
این مستندساز در پایان به مشکلات کلی مستند و مستندسازان پرداخت و تأکید کرد: متأسفانه بسیاری از مستندسازان خوب کشور وضعیت معاش مناسبی ندارند و به لحاظ روحی دچار مشکل شده‌اند که من نام آن را افسردگی شغلی می‌گذارم. ارتزاق مستندسازان از طریق ساخت آثارشان صورت می‌گیرد که بیکاری‌های مستمر باعث ایجاد مشکلات جدی در نیازهای اولیه زندگی آن‌ها می‌شود. انتظار ما مستندسازان از رسانه‌ای مانند صداوسیما این است که بیشتر از این‌ها به مستند بها دهد، چرا که مردم واقعاً به دیدن مستند علاقه‌مند هستند و با اختصاص دادن بودجه بیشتر به بخش مستند، تعداد قابل‌توجهی مستند باکیفیت ساخته خواهد شد که تعداد زیادی مخاطب را به تلویزیون جذب خواهد کرد.


انتهای پیام/ن

آیا مایل به نظردهی می باشید؟

مانده : (1000) حرف
ادوار جشنواره های سیما
برگزیده های چند رسانه ای