به گزارش ستاد خبری جشنواره جام جم؛ محمدحسین محمدزاده، دبیر شورای معارف سیما امروز جمعه ۸ تیرماه در برنامه زنده «گفتوگوی جمعه اخبار قرآنی» به تشریح طرح ملی بشارت 1452 پرداخت.
مدیر شبکه قرآن و معارف سیما و در رابطه با سابقه و نامگذاری طرح گفت: با تلاش همکارانمان در رسانه ملی و نهادهای قرآنی ـ فرهنگی، این طرح در دوازدهمین سال برگزاری خود است. عددی که برای نامگذاری طرح انتخاب شد، عدد سالهای گذشته از نزول قرآن است و هزار و ۴۵۲ سال از نزول قرآن میگذرد. از 12 سال گذشته تاکنون این طرح به اجرا درآمده است. اولین طرحی است که بهصورت رسانهای و تلویزیونی شروع شده، البته این طرح ادامهدهنده طرحهای قرآنی رادیو قرآن به نامهای «آیههای زندگی» و «قرآن، کتاب آسمانی» است.
آغاز طرح بشارت ۱۴۵۲
وی اظهار کرد: دوازدهمین دوره این طرح با این ویژگیهای خاص است که از فردا ۹ تیر در همه شبکههای قرآنی رادیویی و تلویزیونی آغاز میشود و همه مؤسسات و نهادهای مردمی و دولتی با این طرح در ارتباط هستند و در فضای مجازی هم امکان ثبت نام در طرح وجود دارد.
محمدزاده تصریح کرد: محور طرح در سال جاری، حفظ جزء سیام قرآن کریم است. طرحهای گذشته شامل حفظ یک یا دو سوره از قرآن کریم بود که از نظر حجمی بیش از نصفی از یک جزء قرآن را شامل میشد. اما بهخاطر اینکه از سخن مقام معظم رهبری در رابطه با تربیت میلیونها حافظ قرآن، حدود ششسال میگذرد، ستاد راهبری حفظ قرآن کریم در سال 96 تصمیم گرفت که از سال 97 در یک بازه پنجساله برنامههای متمرکز و همگامی را در این راستا اجرا کند.
اجرا در سه فصل
مدیر شبکه قرآن و معارف سیما بیان کرد: قطعاً همه میدانند که درگاه حفظ کل قرآن، حفظ جزء سیام است و براساس روشهایی که در بسیاری از مؤسسات آغاز میشود، هرکس که بخواهد حافظ کل شود، ابتدا باید جزء سی را حفظ کند و از آنجایی که تنها فصل تابستان برای حفظ جزء سی کافی نیست، طرح 1452 این حجم را در سه فصل تابستان، پاییز و زمستان برگزار میکند که همین مختص به تابستان نبودن یکی از امتیازات طرح است.
محمدزاده ادامه داد: در فصل تابستان از انتهای قرآن از سوره مبارکه ناس تا سوره مبارکه زلزال، در فصل پاییز بخش دوم حفظ از سوره مبارکه طارق تا سوره مبارکه بیّنه و در فصل زمستان نیز بخش سوم حفظ، از سوره مبارکه نبأ تا سوره مبارکه بروج، آموزش و حفظ جزء سیام را خواهیم داشت. طبق تحقیقات از مؤسساتی که اقدام به حفظ میکنند بهترین روش حفظ جزء سیام این است که حفظ سورههای بخش اول از انتهای جزء به اول و بدون رعایت ترتیب سورهها باشد، اما در بخش دوم ترتیب سورهها حفظ میشود. در هر سه فصل، 14 سوره حفظ میشود که در کلاسهای آموزشی طی 52 برنامه به مخاطب ارائه میشود. البته در بخش اول 16 سوره داریم که دو سوره فیل و قریش را یک سوره حساب کردیم تا تعداد سورهها با عدد طرح، مطابقت کند.
وی از رونمایی اپلیکیشن ثبت نام در روزهای آتی خبر داد و بیان کرد: حفظ جزء سیام، کارویژه همه موسسات و نهادهای فرهنگی است که رسانه ملی نیز به عنوان پشتیبان طرح را حمایت میکند. علاقهمندان میتوانند از طریق اپلیکیشنی که طراحی شده و بهزودی رونمایی میشود در طرح ثبت نام کنند. ثبتنام و پاسخ گویی به سوالات هر کدام، امتیاز مجزایی دارد. با توجه به امتیازات کسب شده در مراحل مختلف، جوایزی برای شرکتکنندگان در نظر گرفته شده است.
مدیر شبکه قرآن و معارف سیما افزود: البته پایان هر بخش، آزمونهای الکترونیکی از سمت نهادهای مشارکتکننده مانند سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان دارالقرآن الکریم و ... برگزار و در انتهای طرح، گواهینامه و مدرک به کسانی که رتبه کسب کردند، اعطا خواهد شد.
محمدزاده افزود: این اپلیکیشن، سوالات بسیاری را در مورد طرح پاسخ میدهد، همچنین بسیاری از خبرگزاریهای فعال در حوزه قرآن و فضای مجازی در اطلاعرسانی، انتقال سوالات مربوط طرح و اعلام نحوه عملکرد مؤسساتی که این طرح را برگزار میکنند، فعالیت میکنند.
آموزش مفاهیم همگام با آموزش حفظ جزء سیام
وی تصریح کرد: به جهت امتیازدهی برای شرکتکنندگان، سوالات مفاهیمی را در نظر گرفتیم، اما رویکرد اصلی طرح حفظمحوری است. در آزمون الکترونیکی و حضوری، سوالاتی از مفاهیم نیز هست که در کلاسهای مختلف آموزش داده میشود. البته همراه با اجرای طرح، کتاب «آموزش حفظ و مفاهیم جزء سیام» را نیز آماده کردیم که به صورت مجازی و یا انتشاراتی در اختیار علاقهمندان قرار می گیرد.
محمدزاده در رابطه با پایگاههای اطلاعرسانی طرح بشارت گفت: در سایت شبکه قرآن و معارف سیما بخشی مجزا برای بشارت ۱۴۵۲ در نظر گرفته شده، کانال سروش رسانه به نام ۱۴۵۲و همچنین مسابقه سوالات پیامکی از طریق سامانه ۳0000۱۴۵۲ که روزانه از مخاطبان سوالات پرسیده میشود، راههای ارتباط مخاطبان با طرح 1452 است.
وی با اشاره به اینکه اعطای باقی مانده جوایز سه دوره قبل تا هفته آینده انجام میشود، بیان کرد: در نشست خبری که در دوشنبه گذشته با حضور اصحاب رسانه در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد از سوی مسئولان مبلغی را برای پرداخت جوایز دورههای قبل دریافت کردهایم. فهرست اسامی برگزیدگان دورههای ۱۴49و 1450 آماده بود که در حال پرداخت جوایز هستیم، اما پرونده ۱۴۵۱ لازم دارد تا شماره حسابها تکمیل شود که در حال تکمیل هستیم و تا هفته آینده جوایز سه دوره قبل تسویه خواهد شد.
وی ادامه داد: با تأکید رئیس رسانه ملی بر پخش این طرح از تمامی شبکهها حتی شبکههای استانی، همه مراکز ۳۱ گانه کشوری که بالغ بر حدود ۶۲ تلویزیون مراکز استانها، بیش از ۱۲ شبکه تلویزیونی و ۷ الی ۸ شبکه رادیویی است در این طرح شرکت دارند تا بتوان از فضای اطلاعرسانی مانند تیزرها و پیامکهای تبلیغاتی همه شبکههای سراسری، مراکز استانی و برونمرزی تا حد امکان استفاده شود.
حضور خانوادگی و گروهی
محمدزاده تصریح کرد: در طول سالیانی که از سخن مقام معظم رهبری در رابطه با تربیت حفاظ میگذرد، تلاشهای بسیاری از سوی نهادهای قرآنی و فرهنگی انجام شده است. قرار دادن حفظ جزء سیام به عنوان کارویژه تصمیم صرف رسانه ملی نیست، بلکه تصمیم ستاد راهبری حفظ ملی قرآن کریم است که در جلسه روز دوشنبه بنا شد که همه نهادهای مرتبط و عضو شورای توسعه و قرآن کریم در ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی سهمی در رابطه با حفظ قرآن کریم داشته باشند که طرح 1452 به عنوان یک امر و اقدام مشترک در سال 97 معرفی شد و حفظ جزء سیام در 150 روز را کارویژه مشترک همه ارگانها و نهادها قرار دادیم و نقش رسانه در این زمینه نقش محوری است.
وی افزود: از طریق این طرح، آمار جامع و کاملی از همه کسانی که علاقهمند به حفظ هستند و یا حتی جزء سی را از قبل حفظ بودند به دست خواهیم آورد همچنین امیدواریم این طرح درگاهی برای علاقهمندان حفظ کل قرآن کریم باشد.
دبیر شورای معارف سیما ادامه داد: حضور گروهی و خانوادگی در طرح 1452 امتیاز محسوب و درواقع کسانی که موفق به دعوت افرادی به طرح میشوند امتیازات ویژهای را دریافت میکنند و به جایزه برتر ما که خودروی ملی و 1452 جایزه است، نزدیکتر میشوند.
جایگاه شبکه قرآن سیما در میان باقی شبکهها
محمدزاده در رابطه با آمار مخاطبان شبکه قرآن و معارف نسبت به دیگر شبکهها گفت: براساس تحقیقات از عموم مردم کشور که از سوی مرکز آمار رسانه ملی به دستمان رسیده است، میزان علاقهمندی و استقبال از برنامههای شبکه قرآن سیما بیش از 85 درصد است.
وی ادامه داد: در ماه رمضان علاقهمندان به طرح ترتیلخوانی در شبکه قرآن و شبکههای دیگر بالا بوده، همچنین ۲۰ درصد از مخاطبان با قالب سخنرانیها در ماه رمضان موافق بودند و پیگیری میکردند که این آمار نشاندهنده این است که برنامههای مذهبی در ماه رمضان مخاطب بسیاری دارد، همچنین در یک رقابتی تنگاتنگ در نوروز سال جاری در جشنواره تلویزیونی که همه شبکههای عمومی و تخصصی بودند، برنامههای مختلف و حتی مجریان این شبکه توانستند، رتبه بسیار خوبی کسب کنند.
مدیر شبکه قرآن سیما در پایان گفت: البته تخصصی بودن شبکهای به معنای خاص بودن مخاطبان شبکه نیست، بلکه به معنای خاص بودن موضوعش است. درست است که موضوع شبکه خاص است، اما دلیل نمیشود که مخاطبش خاص باشد و شبکه متعلق به عموم مردم است و هر قشری میتواند مخاطب ما باشد.
یادآور میشود، گفتوگوی جمعه اخبار قرآنی هر هفته ساعت 10 با اجرا و کارشناسی مهدی قصریزاده به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما میرود.
انتهای پیام/ن